Parcul Natural Porţile de Fier             

                                                                              

 


 

 

Prima pagină Management Pază Turism Comunităţi Biodiversitate Contact

 

                                Motto: "Natura este singura carte īn care fiecare filă păstrează cāte un adevăr." Johnn Wolfgang von Goethe

          Turism

    -  Scurt istoric   

    -  Forme de turism

    -  Trasee turistice

    -  Posibilitati de cazare

    -  Programe turistice

    -  Reguli de vizitare

    -  Conduită ecologică

    -  Legende  

    -  Galerie foto

                        

 

 

                        

      Forme de turism

                                                                 

     Prin patrimoniul natural şi cel etno-cultural pe care īl deţine, acest spaţiu oferă posibilitatea dezvoltării tuturor formelor principale de turism, forme ce vor fi trecute īn revistă īn cele ce urmează:

   Turismul ştiinţific a apărut ca rezultat al descoperirii pe teritoriul mai multor localităţi din regiune, pe ambele maluri ale Defileului Dunării a numeroase situri cu structuri geologice sau cu fauna fosilă care au trezit interesul geologilor şi paleontologilor, elemente vii de floră şi faună endemică sau rară care au intrat īn sfera de atenţie a botaniştilor, entomologilor, zoologilor, urme de locuire preistorică, antică sau feudală ceea ce a atras īn zonă istorici şi arheologi.

   Turismul cultural este o formă de turism care se adresează unei sfere mai largi de turişti şi se realizează prin vizitatrea obiectivelor patrimoniului istoric (vestigii arheologice, monumente, edificii religioase, muzee etnografice şi de obiective de tehnică populară), vizitarea muzeelor, participarea la evenimente culturale (spectacole folclorice de muzică, dans, sărbători tradiţionale, expoziţii).

Şi această forma de turism se adresează unui public avizat şi reprezintă o formă modernă de a petrece vacanţa. Această formă de turism poate fi practicată īn PNPF de alungul malului Dunării. Astfel pot fi vizitate obiectivele arheologice din perioada antică (cetăţile dacice de la Divici şi Stānca Liubcova, Castrul roman şi piciorul Podului lui Apolodor), evul mediu (ruinele cetăţilor Sf. Ladislau, Drencova, Tricule), şi istoria modernă (Peştera Veterani, Complexul Hidroenergetic şi de Navigaţie Porţile de Fier I).

    Teritoriul la care facem referire deţine şi monumente importante pentru identitatea naţională a romānilor (tabula Traiana, bustul regelui Decebal).

    Turismul ecumenic sau monastic a apărut īncă din evul mediu şi sa dezvoltat foarte puternic īn timpurile moderne. Pelerinajul a condus la construirea de drumuri şi aşezări, a făcut să īnflorească comerţul şi industriile, a popularizat aspectele culturale ale acestora. După 1989, odată cu redobāndirea libertăţii de credinţă, şi īn zona noastră s-a manifestat o creştere a interesului pentru spiritualitatea religioasă materializată prin vizitarea unor aşezăminte ca Mănăstirea Sf. Ana, Mănăstirea Vodiţa, Catedrala Catolică din Orsova, etc.

    Turismul de odihnă şi recrere. Cadrul natural al zonei oferă condiţii propice pentru dezvoltarea acstei forme de turism, cu atāt mai mult cu cāt aceasta fomă de turism este şi cea mai puţin costisitoare, adresānduse, practic tuturor categoriilor de turişti, indiferent de preocupări, pregătire, vārstă, religie sau mărime a portofelului. In funcţie de modalitatea de practicare, caracteristice acestei forme de turism, sunt drumeţia şi turismul balnear.

    Cel mai spectaculos peisaj de pe intreg cursul Dunării este acela al Cazanelor Mari şi Cazanelor Mici.

          

   Turismul rural se defineşte prin petrecerea vacanţei in spatiul rural. Acestă formă de turism este motivată de dorinţa de intoarcere la natură, la viaţa şi obiceiurile tradiţionale şi presupune şederea in gospodăria ţărănească (fermă sau pensiune agroturistică) sau intr-o pensiune. Pentru a fi favorabile agroturismului, localităţile rurale trebuie să fie situate intr-un mediu fără factori poluanţi, deţinătoare a unor valori etnofolclorice, culturale şi tradiţii săteşti, cu un bogat trecut istoric sau a altor resurse turistice care permit realizarea unor oferte diversificate şi personalizate.

    Ecoturismul reprezintă vizitarea unei zone relativ neafectate de activităţile umane, cu un impact redus asupra mediului, care are o importantă componentă educaţională şi care oferă un beneficiu economic direct economiei şi populatiei locale.

    Birdwatching-ul este o formă de turism care se

adresează celor pasionaţi de fotografierea şi urmărirea comportamentului hrănirii, cuibăriri şi zborului speciilor de păsări. Birdwatching-ul poate fi practicat fie din amenajări speciale cum ar fi turnurile sau observatoarele de păsări, fie direct, in habitatele caracteristice, fără amenajări speciale. Aceasă formă de turism poate fi practicată in zonele umede din parcurile de pe cele două maluri ale Dunării, unde există şi două observatoare de păsări amenajate in acest sens.

   Silvoturismul este forma de turism care pune in valoare frumuseţea peisajelor pădurilor, cu binecunoscta varietate a structurilor, formelor şi coloritului.

Silvoturismul este practicat avānd ca bază cabanele şi cantoanele sivice special amenajate in acest sens şi se poate deşfăşura īn siguranţă sub īndrumarea personalului de teren al ocoalelor silvicesau a agenţilor de teren de la parcurile naturale şi naşionale coordonate de Regia Naşională a Pădurilor - Romsilva. Silvoturismul are ca forme īnrudite turismul cinegetic şi pescuitul sportiv.

   Speoturismul este una dintre formele de turism care poate valorifica potenţialul geologic, speofaunistic, speopeisagistic al acetei zone. Cele mai cunoscute şi vizitate peşteri sunt:Punicova, Gaura cu Muscă, Peştera cu Apă din Valea Polevii, Zamoniţa, Veterani, fiecare dintre acestea avānd propriile legende despre animale fantastice, haiduci sau bătălii īntre cei care au stăpānit aceste meleaguri.

   Ciloturismul este o formă tot mai răspāndită de turism activ şi care poate aduce mari beneficii cu minime eforturi de investiţii, fiind totodată o activitate cu impact redus asupra mediului īnconjurător.

   Mountaine-bike este o formă de turism sportiv īnrudit cu cicloturismul dar care este aplicată pe trasee speciale, de munte, cu biciclete echipate corespunzător. Īn parcurile de pe malurile Dunării această formă de turism sportiv poate fi practicată deja pe mai multe trasee.

   Turismul nautic este una dintre formele de turism cu cel mai mare impact, datorită existenţei lacului de acumulare Porţile de Fier I, lac care permite desfăşurarea tuturor formrlor de turism sportive şi de agreement.

   Toate cele prezentate mai sus se constitue īntr-o invitaţie de practicare a acelei forme de turism care se potriveşte cel mai mult personalităţii forcăruia, turismul reprezentīnd cea mai eficace metodă de menţinere a unui tonus fizic şi mental capabil să asigure derularea īn bune condiţii a activităţilor omului.

                 

    Obiective turistice īn arealul PNPF

     inceput de pagină

  

                                                   

Prima pagină Management Pază Turism Comunităţi Biodiversitate Contact

Copyright@ 2014 Administraţia Parcului Natural Porţile de Fier - Toate drepturile rezervate

Conţinutul acestui site internet este protejat potrivit Legii nr. 8/1996 a dreptului de autor