Parcul Natural Porţile de Fier             

                                                                              

 


 

 

Prima pagină Management Pază Turism Comunităţi Biodiversitate Contact

 

                                Motto: "Natura este singura carte în care fiecare filă păstrează câte un adevăr." Johnn Wolfgang von Goethe

          Turism

    -  Scurt istoric   

    -  Forme de turism

    -  Trasee turistice

    -  Posibilitati de cazare

    -  Programe turistice

    -  Reguli de vizitare

    -  Conduită ecologică

    -  Legende  

    -  Galerie foto

                        

 

 

                        

    Conduită Ecologică

                                 Codul bunei conduite ECO

Scopul educaţiei ecologice, ca parte componentă a educaţiei morale, trebuie să fie acela de a pregăti tineretul pentru viaţa de mâine în spiritul respectului absolut, pentru valorile Naturii, ale Culturii naţionale şi universale şi nu numai de a transmite cunoştinţe (R. Dottrens).

De-a lungul timpului, Educaţia ecologică a primit mai multe accepţiuni: studiul naturii, educaţie în afara şcolii, educaţia pentru conservarea naturii, educaţia pentru mediu, despre mediu, în mediu, prin mediu.    Mulţi autori consideră Educaţia ecologică mai mult decât o disciplină şcolară (chiar dacă în unele ţări apare ca o materie şcolară obligatorie), cât şi o pregătire pentru viaţă şi un aspect al vieţii în care tinerii să poată interveni prin acţiune directă pentru a asigura o evoluţie a societăţii umane în compatibilitate cu mediul natural.
  Cât priveşte ecologia, actualmente, ea este ştiinţa interrelaţiilor ecosistemice dintre organisme vii şi mediul abiotic, o ştiinţă sintetică focalizată pe înţelegerea integrată a proceselor din mediul nostru.

La şcoală

Şcoala este locul unde petreceţi cel mai mult timp - atunci când nu e perioada vacanţelor, desigur!
E locul pe care elevi şi dascăli deopotrivă trebuie să-l respecte pentru a crea un cadru plăcut în spiritul respectării mediului înconjurător.

Ştiaţi că un arbore din trei este vândut pentru fabricarea hârtiei?
Putem economisi hârtia reciclând caiete, foi, cărţi, deja utilizate. Propuneţi în clasa voastră crearea unui coş de gunoi pentru hârtie şi chiar a unei cutii speciale pentru foile albe desprinse din caiete, ce pot servi drept ciorne în sarcinile de lucru şcolare!

Pentru 'pacheţelul cu mâncare' încearcă să limitezi folosirea multor ambalaje: utilizează o cutie specială şi o sticlă (gen ploscă), aceste măsuri vor preveni aruncarea de ambalaje individuale. Sau preferă fructele: nu sunt necesare ambalaje, sunt ecologice şi prielnice pentru sănătate.

Iarna e frig, preferaţi să purtaţi îmbrăcăminte groasă decât să daţi la maxim radiatoarele de încălzire. În unele şcoli din Europa, şcolile au iniţiat « Ziua puloverelor » pentru a contribui la economisirea energiei. Nu uitaţi să stingeţi lumina când nu rămâne nimeni în clasă!

Cumpărături 'eco' pentru prima zi de şcoală 
Vă pregătiţi să faceţi cumpărăturile pentru prima zi de şcoală? Vă sfătuim să preferaţi stilouri reciclabile decât cele pe care sunteţi nevoiţi să le aruncaţi după folosire. Sunt de preferat totodată rechizitele produse pe bază de coloranţi naturali, lipici natural, calculatoare solare, caiete şi foi din hârtie reciclată.

În atenţia adulţilor  

Adulţii sunt primii responsabili de sănătatea Planetei noastre şi a locuitorilor ei. Uneori ideile celor tineri pot recomanda până şi adulţilor comportamente cotidiene menite să protejeze Pământul.

Dacă părinţii tăi utilizează şervete de bucătărie, propune-le să folosească mai degrabă bureţi şi cârpe. Deşi practice, şervetele de hârtie nu servesc decât pentru o unică utilizare şi produc de la 3 la 6 ori mai multe deşeuri decât produsele tradiţionale.

Prin spălarea maşinii în faţa casei, sunt deversate în natură hidrocarburi, grăsimi şi alţi solvenţi. Un centru de spălare specializat este preferabil, dat fiind că este echipat în general cu zone de decantare, care tratează elementele poluante!

Părinţii tăi ştiu poate că alegerea unităţilor de încălzire în dotarea locuinţei pot aduce o economie de energie de la 25 la 40 %. Utilizarea de centrale economice ar evita în mai mult de 20 de ani eliminarea a cel puţin 7 milioane de tone de CO2 !

În atenţia managerilor 

Managerii oricăror instituţii au un rol capital în stabilirea normelor de conduită vizând protejarea Planetei. Aceştia au responsabilitatea de a stabili normele de securitate şi de protecţie a mediului înconjurător. Ei pot adopta în acelaşi timp măsuri de participare la comerţul echitabil şi la crearea de fonduri pentru sprijinirea activităţilor unor fundaţii şi asociaţii (de ce nu cu specific ecologic?).

Pot fi construite locaţii mai bine izolate împotriva căldurii şi frigului, adaptând materialele şi vizând orientarea clădirii spre soare.

Managerii trebuie să instituie măsuri de reducere a poluării. De exemplu, o fabrică de produse cosmetice utilizează multă apă. Revine astfel managerului fabricii să prevadă instalarea unui sistem de reciclare.

Măsuri ecologice manageriale pot fi şi încurajarea angajaţilor în vederea reducerii consumului de căldură la locul de muncă şi la suprimarea lui pe perioada pauzelor de lucru, precum şi propunerea unor sisteme de transport în comun.   

Vechile materiale informatice ale unei instituţii sunt deseori supuse casării, favorizându-se astfel crearea de deşeuri. Unele asociaţii sunt specializate în reabilitarea aparatelor de acest tip, ca şi a mobilierului specific. O posibilitate ecologică de eliminare a acestor materiale ar fi aceea de a apela la firme de strângere de deşeuri specializată. 

În atenţia copiilor

În fiecare zi, de la cea mai fragedă vârstă, cu mici gesturi, putem acţiona în favoarea dezvoltării durabile. Dacă toată lumea ar contribui într-un mod sau altul, comportamentul nostru ar fi extrem de eficace. Gândiţi-vă la acest lucru! Spre exemplu, atunci când părăseşti o încăpere, stinge sistematic lumina. Cere părinţilor să instaleze în camera ta becuri speciale de consum redus(durează de 10 la 12 ori mai mult şi sunt de 4-5 ori mai economice decât becurile clasice!), să izoleze bine locuinţa, să evite halogenele - care produc un consum enorm de energie.

Când te plimbi sau te joci în natură, încearcă să eviţi spaţiile verzi sau locurile populate cu insecte şi animale. Dacă intri în contact cu vieţuitoarele acestor locuri, ocroteşte-le!

Când speli veselă, nu utiliza în abundenţă produsele de curăţare. Sfătuieşte-i pe părinţi să  cumpere pruduse biodegradabile, ele pot fi distruse fără a polua mediul.

Îţi place să pescuieşti? Ai prins peşti mici sau tineri? Aruncă-i în apă, redă-le astfel libertatea pentru a putea creşte şi a avea puii lor!

Dacă vei face un duş în loc de baie, vei economisi 200 litri de apă (cu condiţia să nu laşi apa să curgă pe tot timpul spălării). Există în comerţ capuri de duş economice (care adaugă aer în apa distribuită), folosindu-le, familia ta va economisi 50 % din consumul de apă!

Dacă vei închide robinetul în timpul spălatului pe dinţi, dacă vei folosi la udatul plantelor apa cu care tocmai ai spălat fructe sau salată, vei deveni prietenul ideal al pânzei freatice! 

În atenţia responsabililor politici

Responsabilii politici (primari, deputaţi, consilieri regionali, preşedinte) sunt aleşi de locuitorii unei ţări şi devin astfel reprezentaţi ai doleanţelor lor privind îmbunătăţirea condiţiilor de trai. Pe teritoriul pe care îl coordonează, ei sunt responsabili în probleme de sănătate, educaţie, economie, mediu înconjurător, urbanism, pace...

'Aleşii' pot iniţia politici de mediu, prin favorizarea energiilor 'curate', prin sancţionarea poluatorilor şi sensibilizarea cetăţenilor asupra unei conduite ecologice. Preşedintele poate semna acorduri şi alte documente specifice, cum ar fi protocolul privind combaterea factorilor încălzirii climatice.

Mijloacele de transport

Maşina a devenit mijlocul cel mai utilizat pentru a merge la şcoală, la serviciu sau la cumpărături... Dar carburanţii extrem de poluanţi pe care îi consumă dăunează mediului nostru înconjurător. Putem astfel proteja Planeta luând autobuzul, metroul, tramvaiul. E cazul să nu lăsăm să se depună praful nici pe bicicletele din debara: puţin sport ne asigură transportul gratuit!

Ştiaţi că utilizând un litru de benzină se produce o cantitate de 2,4 kg de CO2 ?

Recomandarea specialiştilor este ca verificarea maşinii să se facă cel puţin o dată pe an sau la 30 000 km înregistraţi. O maşină ce nu e bine întreţinută ajunge să consume mai mult cu 25% carburanţi! 

La serviciu

Puteţi utiliza hârtie de ciornă pentru notiţe diverse din hârtie reciclată. În ultimii ani calitate acestui tip de hârtie a fost mult îmbunătăţită, el putând fi procurat atât pentru scris de mână cât şi pentru imprimare, fiind create astfel echipamente adaptate utilizării lui.

Trierea selectivă la locul de muncă nu ar trebui să pară o acţiune incomodă, sunt gesturi ce se deprind cu fiecare zi! Pentru birou, alegeţi măcar un coş de gunoi cu două compartimente: unul pentru hârtie şi altul pentru alte tipuri de deşeuri (plastic, agrafe metalice etc.).

Reducerea consumului de energie la serviciu ţine de fiecare dintre dumneavoastră. Până şi pentru un computer aflat în stand by consumul de energie electrică este notabil.

Cartuşul imprimantei conţine elemente nocive, ne-biodegradabile, poluante pentru sol, apă, faună, floră şi ozon. Nereciclate, aceste deşeuri pot provoca o amploare incontrolabilă a poluării! 

În vacanţă

În vacanţă preferăm să ne destindem, să petrecem timpul în familie, cu prietenii, departe de cotidian, încercând să uităm de programul fix de la şcoală sau de la serviciu... De ce nu? Să nu uităm însă şi de conduită noastră de buni ecologi!

Unele sporturi în aer liber pot perturba natura. Nu uita să respecţi avertismentele lansate turiştilor privind interzicerea escaladării unor monumente ale naturii şi deteriorarea lor (aviz în special amatorilor de scrijelituri pe copaci, stânci şi pereţi de peşteri, dar şi scufundătorilor în căutarea peisajelor de corali sau drumeţilor din zonele populate de faună şi floră rare).

Chiar dacă sunteţi departe de casă, puteţi folosi apa, căldura, lumina în hotel, cabană sau pensiune cu acelaşi simţ responsabil pentru mediu! Nu e bizar că un turist în Africa ajunge să consume de 7 la 10 ori mai multă apă pentru spălat decât un locuitor pentru a uda terenul agricol sau a-şi hrăni familia?                                           

 

 

Prima pagină Management Pază Turism Comunităţi Biodiversitate Contact

Copyright@ 2014 Administraţia Parcului Natural Porţile de Fier - Toate drepturile rezervate

Conţinutul acestui site internet este protejat potrivit Legii nr. 8/1996 a dreptului de autor